Doua cuvinte despre IMF (si UE)

La sumitul Croatia 2011, la care mă aflu, am avut ocazia sa discut cu un bancher maghiar, care lucrează pentru una din instituțiile financiare internaționale (in trecut a lucrat si pentru IMF). întrebarea care i-am pus-o a fost: pentru ce IMF nu se preocupa deloc de consecintele sociale, deci, politice, ale măsurilor pe care le impune guvernelor?

Va redau răspunsul sau, pentru ca merita cunoscut: el spune ca, de regula, IMF este chemat sa intervina cand situația este extrem de gravă si nu exista decât măsuri radicale, alegerea fiind între a-ti tăiat mai întâi mana stânga, sau mana dreapta. In al doilea rand, el spune ca testul final al solutiilor existente – avansate de IMF sau de guvernul in cauza – il constituie cifrele de la finalul socotelii. Daca soluția guvernului conduce la același rezultat ca cea avansată de IMF, atunci acesta din urma va accepta soluția oferită de guvern.

Aici merita făcută o paranteza: rezulta ca guvernele au posibilitatea ca, in funcție de analiza impactului social si, deci, politic, al măsurilor propuse sa vina cu soluții mai putin dure, daca rezultatul este cel anticipat! Întrebarea este: a procedat sau nu asa si guvernul Boc, cand a discutat măsurile extrem de dure impuse romanilor?

In sfârșit, bancherul respectiv a spus ca, de regula, cea mai nefericita situație pentru o tara este cand IMF si UE actioneaza in tandem (cum este si cazul nostru); atunci, spunea el, UE este cea care insista asupra măsurilor mai dure, nu IMF!? Iar la sumitul la care particip, Croatia 2011, fostul comisar G.Verheugen a recunoscut ca Bruxellesul a fost intodeauna constient de dificultatea măsurilor impuse unei tari sau alta, dar asta nu l-a determinat sa renunțe. Dl Verheugen a ilustrat cu discuțiile cu fostul premier slovac, Dzurinda, prezent si el la sumit, in care i-a expus măsurile pe care trebuia sa le ia, stiind foarte bine ca aplicarea lor il va costa poziția de premier (ceea ce s-a si întâmplat)!?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: