Cheia remanierii: alegerile din 2009?

„Remanierea” amanata, apoi mult asteptata, a venit: sase noi titulari, multi necunoscuti (cu exceptia dnei Boagiu si a dlui Tabara). Printre cei plecati, doar doi „grei” din „vechea garda” a partidului („Garda Imperiala” a luI Napoleon, veteranii, cei care l-au insotit in toate marile sale campanii): Videanu si Berceanu. (Despre dl. Vladescu, raman la parerea mea ca nu va muri de foame, ba chiar o s-o duca mai bine, supararea sa fiind doar una de orgoliu, nu de fond, deci trecatoare …)

In opinia mea, in tot valul de declaratii care au insotit tot acest „spectacol al remanierii”, doua sunt cele mai importante (daca excludem discursul prezidential din fata ambasadorilor …), in jurul carora se poate construi o fotografie relativ coerenta a ceea ce s-a intamplat: prima apartine dnei Udrea, care a sustinut „cu curaj”(!?) varianta schimbarii guvernului in intregime, a doua apartine dlui Olteanu (stie el ce stie …), care a tinut sa sublinieze importanta obtinerii Ministerului de Interne inainte de alegerile de anul trecut!

Deci, sa o luam logic: premierul – solidar cu echipa sa, mai ales cu „greii”, care l-au pus nu numai sef de guvern ci, mult mai important, sef de partid, vroia o „remaniere mica”, Cotrocenii, insa (asa cum certifica declaratia dnei Udrea), vroiau „remanierea mare”. Prima batalie, cea cu grupurile parlamentare, este castigata de premier, numai ca asta deranjeaza Cotrocenii, drept pentru care apar pe surse stiri cum ca, la Consiliul Director (sau cum s-o fi numind organul lor de conducere) de a doua zi, liderii din teritoriu ii vor cere capul lui Boc insusi!? Cartonas Galben pentru premier! Acesta intelege situatia (pentru ca, desi mic la stat, nu e si chiar fraier de tot) si, in consecinta, accepta „cu curaj” varianta „remanierii mari” („premiul sau de consolare” parand sa fie angajarea dlui Dumitru la Cotroceni …). Dl. Videanu, mai „sperios” din fire, da fuga la Cotroceni si ajunge la o varianta de compromis personala, dupa modelul „adio, dar raman cu tine”, adica paraseste guvernul, insa se retrage „strategic” la partid, incercand sa-si consolideze pozitia pe acest front. (Dl. Berceanu, care nu are un „spate” prea tare la Cotroceni, pleaca pur si simplu pe usa din dos, urmand sa isi „linga ranile”, filozofand pe marginea subiectului „(ne) recunostintei in politica” (ceva de genul „sexului ingerilor” din Evul Mediu …)

Acum sa trecem la a doua declaratie, cea a dlui Olteanu privind importanta preluarii internelor inainte de alegeri. Cine era pregatit sa preia ministerul de la dl. Nica (va mai aduceti aminte cum dadeau toti pedelistii in balbaiala, cand erau intrebati ce ii reprosau dlui Nica?) si sa faca instantaneu schimbari in posturile cheie? Dl. Blaga! Acelasi domn Blaga mentionat in tripleta cu dnii Videanu si Berceanu, cand venea vorba de „remanierea mare” … Numai ca, in timp ce acestia din urma plecau, dl. Blaga ramanea neclintit! Pentru ca el a fost omul cheie al alegerilor si, logic, stie mult prea multe pentru ca cineva, chiar Cotrocenii (sau, mai bine spus, cu atat mai mult Cotrocenii), sa riste sa il „antagonizeze” (problema va fi cum vor reusi sa il „controleze” cand dl. Blaga va ajunge el insusi la concluzia ca trebuie sa „iasa din joc” …).

Ca alegerile de anul trecut par sa fi jucat un rol important in „spectacolul remanierii” – problema Cotrocenilor fiind cum sa obtina „remanierea mare”, fara sa readuca subiectul alegerilor in discutie – este dovedita si de faptul ca, desi vehiculat ca unul din potentialii membri noi ai cabinetului Boc V, dl. Wiliam Branza – organizatorul votului PDL din strainatate – a disparut discret de pe lista „probabililor” …

Inchei repetand convingerea mea exprimata inca de la sfarsitul anului trecut: cu cat „organizarea” e mai ampla, cu atat implica mai multa lume; cu cat stiu mai multi despre „lucruri necurate”, cu atat mai mare este dificultatea „controlului” asupra lor si, teoretic cel putin, mai mari sansele ca unul – sau mai multi dintre ei – sa vorbeasca pana la urma … (Dl. Olteanu „nu se pune”, intrucat pare ca nu stia ca vorbea pentru un auditoriu mai larg, asta ca un hatar, pentru ca ne cunoastem de mult …)

Reclame

4 răspunsuri to “Cheia remanierii: alegerile din 2009?”

 1. Dan Says:

  Ceea ce spune dna Udre sunt vorbe de intelepciune.

 2. Simon Says:

  Neserios Willi Camembert ala, putea sa-i ajute si pe moldoveni sa-si treaca referendumul

 3. T. Says:

  daca poza ar sta intru totul asa, nu ar fi congruenta cu sacrificarea lui videanu, intr-un moment in care omul era in mijlocul afacerilor favorite ale domniei sale, cele privitoare la punga cea mare cu galbeni a energiei.

  Domnul amintit a avut un rol semnificativ si stie suficiente legat de aceleasi alegeri.

  Desigur, avandu-i-se in vedere gaurile si gaurelele din diverse povesti personale, e mai usor de controlat el insusi.

  Gogorita cu „ma retrag la partid” pur si simplu nu exista. Afara de un birou si cativa trepadusi care sa ii asculte eventualele elucubratii plini de deferenta, Videanu fara minister si fara bani publici de impartit si de sifonat, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata pentru nimeni care conteaza in PD-L.

  Lucrurile nu sunt atat de simple. Sigur, cine, ce si despre ce stie, a fost o categorie de argumente absolut esentiale in repriza consumata acum si manifestata public prin celebra remaniere.

  Asta e insa un soi de pat intern si lucrurile sunt departe de a se fi clarificat. Unii au nevoie de ragaz, altii nu au avut incotro si l-au acordat. Toata lumea se regrupeaza. Si nu neaparat dupa vreuna din liniile vehiculate in media.

  Mai vorbim dupa motiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: