Kosovo 2

Care ar putea fi impactul acestei decizii asupra situatiei noastre? Sigur, cunoastem ca, exact din cauza acestui impact potential negativ, Romania este una din cele cinci tari membre UE care nu au recunoscut Kosovo ca stat independent (Spania, confruntata cu problema Cataloniei, este alta). Dar este aceasta pozitie justificata? Si, mai ales, este suficienta?

Din pacate, raspunsul la ambele chestiuni este mai degraba negativ. Referitor la prima intrebare, sa apelam la memoria cea mai recenta, respectiv la declaratiile pe care pastorul Tokes le-a facut zilele acestea la scoala de vara de la Tusvanyos – relatate de Mediafax, unde vicepresedintele Parlamentului European (calitate obtinuta in conditii asupra carora m-am pronuntat intr-o postare anterioara) a declarat ca daca o microregiune de talia Kosovo de dimensiunile secuimii isi poate obtine autonomia, atunci acest lucru ar putea sa fie posibil si pentru Tinutul Secuiesc!?

Dl Tokes, care niciodata de la intrarea sa in Parlamentul European nu a vorbit pozitiv la adresa tarii al carei cetatean este, primind cuvantul la declaratiile de un minut – echivalente declaratiilor politice din Parlamentul Romaniei – mai des decat oricare dintre noi, toti ceilalti europarlamentari romani – a ajuns in Parlamentul European in 2007 ca … independent, performanta care nu a mai fost atinsa decat de fiica presedintelui la alegerile din 2009. Ori, daca ar fi sa ne luam dupa acest din urma exemplu, este clar ca fara un spijin puternic venit din partea unei/unor forte politice importante, acest lucru nu ar fi fost posibil. Si, cum nici UDMR, nici PSD si nici PNL nu i l-au acordat, “ultimul pe lista”, cu voia dumneavoastra, ramane … PDL!?

Intr-adevar, atunci (2007) s-au petrecut, cel putin in circumscriptia mea – Satu Mare – lucruri cel putin ciudate: PDL-ul care pana atunci aproape ca nu conta pe plan local, inregistreaza brusc un rezultat neasteptat, in timp ce Tokes obtinea rezultate asemanatoare in zone in care maghiarii erau aproape absenti … Acest lucru nu se poate explica logic decat printr-un aranjament intre sustinatorii pastorului si pedelisti, in virtutea caruia primii ii sprijineau pe ceilalti in zone in care acestia erau minoritari politic, ca Satu Mare, de pilda, in timp ce pedelistii faceau acelasi lucru in zonele in care Tokes nu ar fi avut altfel nicio sustinere, facandu-se astfel si mai dificil de expus aranjamentul. Iar daca ne mai aducem aminte ca, in perioada respectiva, Cotrocenii sprijineau pe fata adversarii UDMR-ului din randul ungurimii, avem tabloul complet al manevrelor facute de PDL, cu consecinte care incep sa se vada astazi.

Astazi, cand pastoral nominalizat de populari – cu sprijinul unora dintre pedelisti care trimiteau mailuri recomandand sustinerea candidaturii sale la postul de vicepresedinte al Parlamentului European, pe locul lasat liber de un membru al FIDESZ din Ungaria (!?) – ajuns in aceasta pozitie, isi face public scopul prezentei sale in acest important for – aducerea autonomiei maghiarilor din Romania in fata Europei – atunci cand, tot la Tusvanyios, declara ca memorandumul in acest sens semnat de toate administratiile locale maghiare trebuia sa ajunga in fata Europei …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: