Kosovo 1

Ieri s-a pronuntat decizia Tribunalului International de la Haga privind Kosovo. Din discutii anterioare, stiam ca va fi o decizie care va permite fiecareia din cele doua parti – Iugoslavia si Kosovo – sa isi proclame victoria. In esenta, asa s-a si intamplat: judecatorii au ocolit intrebarea cheie – daca “declaratia de independenta” a Kosovo (17.02.2008) si recunoasterea sa de unele state il face sau nu un stat legitim – spunand ca, practic, oricine isi poate declara independenta, insa recunoasterea este o cu totul alta chestiune …!?

Sigur, nici nu era de asteptat ca judecatorii, care sunt principalii “custozi/gardieni” ai dreptului international sa recunoasca faptul ca incalcarea acestuia produce consecinte legitime – caci si-ar fi negat insasi ratiunea de a fi – asa ca nu au recunoscut legitimitatea noului “stat”, insa, oameni fiind, nici nu s-au putut sustrage presiunii politice la care au fost supusi, declarand ca proclamarea “independentei” ar fi ilegala, drept pentru care au declarat-o ca fiind … legitima!?

Practic, judecatorii s-au derobat de misiune, lasand decizia la latitudinea statelor: daca acestea vor sa nu sa recunoasca o “independenta” proclamata astfel. In felul acesta, situatia ramane ca si pana acum, unele state recunoscand, altele nerecunoscand “independenta” Kosovo.

In felul acesta, insa, consider ca s-a facut un serios pas inapoi, prin faptul ca marile puteri in special, isi recapata “dreptul” de a decide soarta unui stat, intarind astfel “politica puterii” (power politics), dupa ce, pana acum, ne bucuram de faptul ca statele mici scapasera de statutul de simpli pioni pe tabla de sah a politicii mondiale!?

Asa ca, de acum incolo, “declaratii de independenta/autonomie” similare nu vor mai depinde de aplicarea automata a dreptului international (in fata caruia, pana acum, nu aveau mari sanse de izbanda), ci de jocul de interese in primul rand al marilor puteri. Drept urmare, scenariul pe care il anticipam este: o regiune dintr-o tara isi proclama independenta/autonomia – lucru acceptat de dreptul international fara probleme din acest moment – dupa care isi trimite “emisarii” pe langa marile puteri pentru a obtine recunoasterea acestora!? Varianta si mai rea va fi daca acest “lobby” va incepe dinaintea proclamarii si reconoasterii “independentei/autonomiei” regiunii respective, caci acest lucru va insemna sprijinul implicit al marilor puteri pentru unul sau altul din procesele de destructurare statala carora vor trebui sa le faca fata statele mai mici …

Sigur, se poate spune ca acest scenariu nu este unul nou; el este acreditat in istorie de foarte multa vreme, sau ca, mai recent, asa a procedat, de pilda, Germania cu recunoasterea independentei Sloveniei si Croatiei la inceputul anilor ’90, ceea ce a dat semnalul dezmembrarii fostei Iugoslavii … Corect, insa pana la aceasta decizie oficiala referitoare la Kosovo a principalului “custode/gardian” al dreptului international, procedeul, care era unul exclusiv politic, devine de acum si  … legal!?

Cu alte cuvinte, nu ne asteapta zile usoare …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: