Intentiile noii conduceri a Ungariei si lipsa suspecta de reactie a guvernantilor nostri

Stim cu totii ca prima masura a noului cabinet maghiar a fost sa ofere cetatenia maghiara tututor etnicilor unguri traitori pe teritoriul statelor vecine. Slovacia a protestat vehement. La noi, premierul, atunci cand a fost intrebat – iar eu am vazut scena – s-a eschivat sa raspunda, pretinzand ca are nevoie sa studieze mai intai propunerea maghiara si abia apoi sa se pronunte… Bineinteles, cu tot ce avem pe cap acum, nimeni nu l-a mai intrebat de sanatate pe dl. Boc, micul „mare” ardelean!? Asa ca Romania nu are nicio pozitie!? Ceea ce inseamna practic mana libera guvernului maghiar sa isi puna in aplicare planul fara nicio reactie din partea noastra!?

Mai mult, recent, Ungaria (membra UE), Croatia (tara candidata) si Serbia (in pregatire sa devina candidata) au decis sa sprijine ideea infiintarii unei pozitii de comisar cu probleme etnice in cadrul Comisiei UE. Nici de aceasta data nu stim – ca cetateni ai Romaniei – ce parere au guvernantii nostri despre acest demers … Ceea ce nu este deloc normal!

Intentia acordarii dublei cetatenii etnicilor maghiari din afara granitelor ungare reprezinta adaptarea ideii fixe unguresti de re-creare a „Ungariei Mari” la conditiile actuale, conditii in care granitele nu mai reprezinta obstacolul pe care il reprezentau pana cu catva timp in urma!? (Va mai aduceti aminte de declaratia fostului premier ungar Antal, cum ca se simte premierul a 15 milioane de unguri, facuta la inceputul anilor ’90 si focul aprins de ea in toata zona?)  Deci, daca nu mai pot obtine refacerea „Ungariei Mari” in granitele de dinainte de Trianon, actualii conducatori ai Ungariei cauta sa creeze astfel „Natiunea Ungara Mare”!

Iar noi, toti vecinii, nu numai Slovacia, trebuie sa evaluam sub toate aspectele implicatiile, inclusiv de lunga durata, a acestei masuri intentionate de actualii conducatori ai Ungariei, sa vedem daca ea este in spiritul crearii, functionarii, extinderii si perfectionarii Uniunii Europene, din care fac parte si Ungaria, dar si doi dintre vecinii ei!

Sigur, se poate spune ca si Romania acorda dubla cetatenie moldovenilor, ceea ce ar trebui sa ne faca sa acceptam in tacere si cu resemnare masura prevazuta de Ungaria. Numai ca exista o diferenta fundamentala intre politica noastra si intentia conducerii ungare: in timp ce noi acordam cetatenie tuturor celor care au avut-o inainte de 1940 pe teritoriul actuaal al Moldovei, indiferent de etnia lor, maghiarii ii vizeaza numai pe cei de etnie maghiara!

De ce tac guvernantii nostri? Chiar daca au alte lucruri pe cap – poate ca tocmai pe acest fapt au si contat noii conducatori ai Ungariei, cand au lansat aceasta propunere – daca tinem seama de trocul facut de PDL cu UDMR privind predarea istoriei si geografiei in limba maghiara, precum si a limbii romane ca limba straina in invatamantul pentru maghiari, „tacerea” guvernantilor nostri nu este nici pe departe atat de „nevinovata”, pe cat vrea sa para …

PS. Iar Serbia, care pare ca se lasa sedusa de „cantecul de sirena” al unora care o indeamna sa accepte tacit o anumita responsabilitate in fapt fata de partea de nord a Kosovo, in cadrul unui aranjament definitiv, s-ar putea sa se trezeazsca nevoita sa accepte acelasi lucru din partea altora in Voivodina, o alta zona care are ochii unora atintiti pe ea!?

Reclame

2 răspunsuri to “Intentiile noii conduceri a Ungariei si lipsa suspecta de reactie a guvernantilor nostri”

 1. anonim Says:

  pe buna dreptate subliniati unele aspecte ingrijoratoare care, din pacate, raman fara ecou in randul guvernantilor din Romania. altii nu sunt chiar asa de „relaxati”. uitati ce spun cehii si slovacii:

  http://www.politics.hu/20100607/czechs-object-to-dual-citizenship-law

  Czech President Vaclav Klaus and Prime Minister Ján Fischer released a joint statement on Friday expressing concern over the passage by the Hungarian Parliament of the law on dual citizenship. They said the law ignores the Treaty of Trianon, and declared it unacceptable.

  Meanwhile, Slovak National Party leader Ján Slota unveiled a commemorative plaque in praise of the Treaty of Trianon at the foot of the Danube bridge connecting Komárno and Komárom.

 2. T. Says:

  Romania sub guvernarile de dreapta a ajuns un „failed state”.

  Criteriile fundamentale pentru a deosebi un stat esuat:

  – Pierderea efectiva a controlului asupra propriului teritoriu (in Romania, guvernul isi negociaza sustinerea politica in schimbul instituirii cu valoare juridica a unor deziderate separatiste, cu caracter antinational in anumite zone ale propriului teritoriu)

  – Eroziunea autoritatii legitime de a lua decizii in numele colectivitatii (reprezentantii celor mai inalte autoritati ale statului iau, in Romania, zi de zi, decizii in contradictie cu constitutia si legalitatea. Deciziile se iau cu adevarat in cadrul unor structuri informale care sunt in cel mai bun caz paralele cu cele ale statului, atunci cand nu le paraziteaza de-a dreptul)

  – Inabilitatea de a livra servicii publice la un nivel acceptabil (Invatamant-no comment, Sanatate-no comment, Ordine Publica-in mai multe zone din Romania, politia este neputincioasa in fata reglarilor de conturi sangeroase ziua-n amiaza mare, au loc zi de zi jafuri armate, traficul de persoane cunoaste varfuri fara precedent, ca sa nu mai vorbim de alte delicte din zona violentei, Securitate si Aparare (in afara de serviciile de colectare si prelucrare a informatiilor de tipul celor necesare pentru politia politica, sistemul de securitate si aparare e in plina dezintegrare, servind cel mult ca pretext pentru desfasurarea feluritelor afaceri nesimtite pe bani publici, la toate nivelele (civile si militare), Ingrijirea Mediului-no comment, Transport/Infrastructura de transport-no comment.

  – Incapacitatea de a interactiona cu celelalte state ca membru deplin al comunitatii internationale (in ciuda incercarilor mai mult sau mai putin incununate de succes ale unor membri ai aparatului profesionalizat de a salva ce se poate salva, politica externa inseamna in primul rand Politica. Iar la acest nivel, Romania nu a adus ABSOLUT nici o contributie de luat in seama la dezvoltarea institutiilor fundamentale din care face parte (UE, NATO), nemaivorbind de folosirea acestor apartenente ca vector al propriilor interese.

  Cand va deveni evident pentru absolut toata lumea lucrul asta, va fi deja mult, mult prea tarziu. Deja ma tem ca este.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: