Presa locala despre situatia din Racsa

Prefectul Radu Giurca nu l-a numit primar interimar pe Toma Betea

Daca Toma Betea, actualul primar al comunei Orasu Nou, nu va fi numit primar interimar in Racsa, si ar ramane pe mai departe primarul din Orasu Nou, lucrurile in zona ar putea degenera.
Aceasta este concluzia la care au ajuns locuitori ai comunei nou infiintate Racsa, dar si sateni din Orasu Nou. Situatia in Racsa a devenit chiar exploziva, dupa ce s-a auzit ca joi la Racsa urmeaza sa fie numiti in functie Nap Grigore – primar interimar si Betea Petru – viceprimar interimar.

Dupa 3 zile trebuie numit
primar, viceprimar si
secretar interimar

Dupa cum se stie Senatul a aprobat infiintarea comunei Racsa care s-a separat de Orasu Nou, hotarare aparuta si in Monitorul Oficial, promulgata vineri de catre presedintele Traian Basescu.
Legea 24 din 2000, la articolul 12 prevede ca, “in astfel de situatii legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei si expira la ora 24 a celei de-a treia zile calendaristice”.
Asa spune legea iar traduse in fapte asta inseamna ca dupa data de 24 mai 2010 prefectul judetului trebuie sa numeasca la nou infiintata comuna Racsa un primar si un viceprimar interimar, iar apoi sa fie ales si un secretar de primarie.

Se cauta un secretar

In cursul zilei de miercuri am primit urmatorul comunicat semnat de consiliera Daliana Lazar:
“In vederea rezolvarii problemelor curente din comuna Racsa, judetul Satu Mare, incepand cu data de 26 mai 2010 si pana la constituirea, potrivit legii, a autoritatilor administratiei publice locale, prin ordin al prefectului Radu Giurca, domnul Nap Grigor si domnul Betea Petru sunt delegati pentru indeplinirea atributiilor de primar, respectiv viceprimar al comunei Racsa.
La baza acestui ordin au stat prevederile art. 3 din Legea 86/2010 pentru infiintarea comunei Racsa, art. 63 – 65 si 67 din Legea 215/ 2001 a administratiei publice locale, referatul Serviciului juridic si contencios administrativ din cadrul Institutiei Prefectului, precum si necesitatea delegarii pentru indeplinirea acestor atributii pana la constituirea, potrivit legii, a autoritatilor administratiei publice locale in aceast comuna.”
Prefectul Radu Giurca ne-a declarat ieri ca nu a gasit inca un om potrivit pentru functia de secretar:     ”Problemele nu sunt simple pentru ca urmeaza sa se imparta intre cele doua primarii intregul patrimoniu. Apoi autoritatile locale din Orasu Nou ar trebui sa revina de la Racsa si sa se mute la sediul din Orasu Nou. Ei se plang insa ca la sediul din Orasu Nou nu este inca mobilier adecvat. Cei doi numiti de mine nu sunt membri ai vreunui partid. Joi am convocat o sedinta cu mai multe autoritati in care vom discuta impartirea patrimoniului” – ne-a spus ieri Radu Giurca, prefectul judetului.
Ce se va intampla totusi cu actualul primar al comunei Orasu Nou? Pentru ca inca Toma Betea nu si-a dat demisia, el ramane in continuare primarul celor din Orasu Nou pana la urmatoarele alegeri din… 2012! Or asta ar insemna ca ungurii din Orasu Nou au luptat degeaba pentru separare, ca tot cu primar din Racsa vor ramane pe cap.
In aceasta situatie incerta luni au avut loc deja cateva actiuni de protest ale nemultumitilor din Racsa, dar si din Orasu Nou, asa ca sarcina prefectului Giurca nu este deloc usoara.
Toma Betea si-a luat
concediu medical

Primarul Toma Betea aduce lamuriri in acest scandal: “Prefectul judetului nu a vrut sa ma numeasca interimar la Racsa. Eu am fost ales de 99% dintre satenii acestei asezari, ca acum el sa numeasca alti interimari.
Cei numiti de prefect nici macar nu sunt consilieri. Legea 215 spune clar ca in astfel de cazuri primarul si viceprimarul se aleg din randul consilierilor. Am adunat deja semnaturile necesare si vom contesta in instanta decizia prefectului.
Pentru joi la ora 12 am fost convocat la Prefectura pentru predarea patrimoniului primariei, dar de ieri eu sunt in concediu medical si ma internez la spitalul din Oradea.
Dupa atatea scandaluri am nevoie si eu de refacerea sanatatii.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: