Un articol interesant …

Pentru ca lucram cu „materialul clientului”, ca sa nu fim suspectati ca „incitam poporul”, reproduc articolul de mai jos, aparut pe sursa „prezidentiala” Hotnews, ca sa nu avem vorbe … Cititi-l ca este indicativ pentru cum am ajuns in situatia actuala!?

„Drama nationala, provocata de un artificiu contabil
de Cristian Sima HotNews.ro
Joi, 13 mai 2010, 18:47 Actualitate | Opinii

Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
Taierea salariilor si a pensiilor vine din faptul ca FMI nu a acceptat rostogolirea datoriilor practicata in bugetul nostru de stat. In discutiile cu FMI (de miercurea trecuta – cand nimeni, nici din echipa noastra si nici de la FMI, nu putea preciza ce masuri vor fi luate, desi mass-media dadea drept certa cresterea TVA si a impozitului pe profit) momentul de cumpana a aparut deoarece partile aveau opinii diferite despre cifra deficitului bugetar; noi sustineam ca, in cel mai rau caz, vom inregistra un deficit de 6,9%, in timp ce FMI sustinea ca, in cel mai bun caz, deficitul s-ar situa la 9,9%.

La mijloc se afla o divergenta contabila.
Ai nostri nu au inclus in calculul deficitului dobanzile la creditele luate de stat de la bancile comerciale (titlurile de stat) pentru ca le “rostogolisera” la plata pentru anul viitor; la scadentele de anul acesta, in loc sa plateasca imprumuturile si dobanzile lor, statul a emis din nou titluri care le acopereau valorile cumulate. Si in felul acesta, au “evaporat” contabil circa 3% din deficitul bugetar, pentru ca imprumutul nu intra la calcul. Ci, doar dobanda.
“Schema Ponzi” in buget
La sfarsitul anului 2008, PIB-ul nostru era de aproximativ 550 miliarde RON, iar deficitul bugetar a fost de 5,5% din PIB, adica 30,2 miliarde RON.

In anul 2009, MFP s-a imprumutat de la bancile autohtone pentru a acoperi deficitul, cu o dobanda medie de 14%.

In 2010, cum nu a reusit sa ramburseze nici capitalul, nici dobanzile, ci le-a rostogolit pentru 2011, s-a mai imprumutat odata cu o dobanda medie de 8%, pentru acelasi deficit din 2008. Cumulat, pentru deficitul din 2008, ar trebui sa platim, pana la sfarsitul lui 2010, aproximativ 6,6 miliarde de RON.

In 2009, la un PIB de aproximativ 500 miliarde RON, MFP a facut un deficit de 7,9% din PIB, adica de 39,5 miliarde RON. Pentru acoperirea lui, in 2010 se vor plati dobanzi in medie de 8%, care mai inseamna alte 3,1 miliarde lei.

Deci, in total, doar pentru dobanzile la deficitele din 2008 si 2009 ar fi trebuit sa platim in cei doi ani, o suma totala de aproximativ 9,7 miliarde de RON.

Dar, in 2010, Guvernul a descoperit “schema Ponzi” si nu a inclus in deficitul bugetar dobanzile aferente deficitelor vechi (toate tarile care se imprumuta pe termen lung, platesc dobanzile din sase in sase luni si le inregistreaza in calculul deficitului bugetar, nu ca noi care ne-am imprumutat pe termen de trei sau sase luni si am rostogolit dobanzile la nesfarsit).

Rostologind cele 9,7 mld RON pe 2011, Guvernul spera ca FMI sa accepte ca Romania va reusi un deficit de maxim 6,9%. Dar FMI este, anul acesta, foarte atent cu banii lui, pentru ca anul viitor expira perioada de gratie si trebuie sa primeasca dobanda de 3,8%, pe cele 20 de miliarde euro cu care ne-a imprumutat, ceea ce va presupune plata a 1,52 miliarde euro (cu aproximatie, pentru cei doi ani din urma).

De aceea a spus “stop!”, cand a descoperit ca 15,7 miliarde RON vor reprezenta doar dobanzile in 2011. Fara sa mai calculam ca si deficitul de anul acesta va trebui sa fie finantat, tot in 2011. Ceea ce inseamna ca anul 2011 va incepe, la 1 ianuarie, cu un deficit de aproximativ 3% din PIB.

Adica, diferenta dintre 6,9% cat sustineam noi ca va fi deficitul si 9,9% cat sustinea FMI ca va fi.
La anul, ar fi fost mai grav
Acesti 3% “evaporati” din bugetul de anul acesta, s-ar fi “condensat” anul viitor intr-o povara bugetara pe care FMI a suspectat ca n-am putea-o duce.

Si cum, in nici un caz n-ar vrea sa ramana cu ochii in soare cand are de luat bani, FMI ne-a obligat sa eliminam artificiul contabil si sa adoptam masuri asiguratorii ca-si va primi drepturile banesti. Ca se modifica TVA ori salarii si pensii sau impozit pe profit, pentru FMI este mai putin interesant.

Banii!

De asta plange mama, de asta plange tata.”

Articolul poate fi citit si in ziarul Bursa

Reclame

2 răspunsuri to “Un articol interesant …”

 1. CodexAlimentarius.info Says:

  Va rugam sa promovati site-ul nostru. Detalii aici: http://codexalimentarius.info/?page_id=263

 2. T. Says:

  Si daca suntem acuzati ca incitam poporul, unde e partea negativa? Ce poti sa mai faci pentru poporul asta, in conditiile unui regim care pe de o parte il infometeaza, pe de alta il indobitoceste sistematic si pe de a treia incearca sa il convinga, cu cele mai perfide metode si instrumente, ca o viata mai buna nici ca poate avea?

  Sa ii lasi sa stea cuminti, sa se transforme in oile lor docile, de muls pana cad moarte in drum?

  Sa ii lasi sa creada ca lupta se poate duce in continuare civilizat, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic in ultimii 5 ani, ca opresorul, rusinat de propriile marsavii, isi va strange sleahta si va pleca de buna voie?

  In Romania nu se mai lucreaza cu metodele democratiei de ani buni. Pentru ce le-am da nemernicilor timpul si sansa sa creada ca nu putem lupta prin orice metoda?

  Printre noi sunt unii care nu suporta ideea ca ar putea, la un moment dat, sa auda o stire despre linistitul pensionar Basescu, tinand un discurs la o un bal de binefacere pentru oamenii de afaceri, prin 2018.

  Mesterilor, va asteapta, dincolo de pierderea puterii-ceasul ticaie-o viata foarte putin linistita! Ochii sunt pe voi si pe miscarile voastre in momentele de agonie ale regimului pe care l-ati patronat. Unii dintre voi mai au sansa sa se salveze. Sa cugete, sa faca pasii potriviti, la timp in directia corecta si pot sa mai spere. Intoarcerea armelor in ultimul moment nu va aduce asta amnistie si clementa. Nu si de data asta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: