„Dilema” PDL: UDMR sau „Independentii”?

Destula lume s-a intrebat, imediat dupa alegerile prezidentiale, ce a determinat UDMR sa accepte, pana la urma, chemarile de sirena venite din partea PDL. Cu atat mai mult cu cat, fara voturile „independentilor”, noua coalitie nu dispunea de majoritate …

Raspunsul a venit de la sine nu putin timp dupa formarea cabinetului. UDMR a inceput sa isi valorifice la maximum pozitia de singur partener al PDL si a incercat sa determine guvernul sa treaca la aplicarea accelerata a agendei sale „traditionale” – statutul minoritatilor, o noua redesenare a regiunilor de dezvoltare s.a.

Nu stiu cat din tot acest „program de suflet” al UDMR este in curs de realizare, ca urmare a insusirii lui de PDL. Ramane sa vedem. Insa stiu ca o atare situatie a inceput sa devina stanjenitoare pentru PDL. Din cel putin trei motive.

Primul este orgoliul: adica UDMR, care este partener secund la guvernare, ne impune noua agenda sa? (De regula, PDL-ului si conducatorilor sai nu le place sa le aduca cineva aminte ca sunt datori, greseala facuta,  se pare, de dl. Baconski aflat, de aceea, de catva timp intr-un perpetuu turneu peste hotare, desi altii, isi iau, de regula, concediu medical in situatii similare?!).

Al doilea este ca PDL a inceput deja sa aiba probleme interne, din cauza solicitarilor formulate de UDMR, mai ales cu romanii din zonele in care locuieste si minoritatea maghiara.

In sfarsit, al treilea motiv: nici chiar PDL, care da semne ca ar fi total dezinteresat de cum va fi privita guvernarea sa, pare sa nu-si poata permite sa ramana in ochii oamenilor drept partidul care a cedat in final maghiarilor …

Tocmai de aceea, eu personal sunt sceptic atunci cand citesc declaratii venite din ambele tabere – si PDL si UDMR – cum ca nici nu s-ar pune problema scoaterii UDMR de la guvernare …?! Iar cand aud acelasi lucru si din partea „independentilor”, a caror ratiune de a fi este, in mare parte, tocmai crearea unei alternative la UDMR, incep sa devin de-a dreptul suspicios …

Reclame

5 răspunsuri to “„Dilema” PDL: UDMR sau „Independentii”?”

 1. Stefan RADOVEANU Says:

  IMP este si analist politic, si-a luat startul spre ….., cine stie daca va mai fi la PE a inceput sa-si caute un loc de munca.

  Ma intreb, acesti pagubosi alesi pe liste au dreptul la somaj ?

  Ofer posibilitatea sa – mi prezinte raspunsul acestui „ajuns” la PE.

  Sa fiu bine inteles, comunicarea mea este politica, in particular IMP este un baiet simpatic.

  De altfel il astept la salonul d’auo de la Geneva.

  Transmit invitatia si lui Miron.

  Amicalement

  Stefan RADOVEANU
  GENEVE

 2. Le Pain et le Cirque Says:

  In momentul asta, la camera superioara „independentii” (intendentii suna mai bine) au 10 senatori fata de 9 ai UDMR. Deputati 18, fata de 22. Strict numeric, probabil ca vor avea o masa de inlocuire in scurt timp. Strategic, ar fi o prostie sa nu-l lase pe bogatul de la manutantza sa-si faca un simulacru de congres (de lansare al noului partid „gaullist la botu`calului”). Replacementul abia dupa – un „partid” e si un bun pretext pentru proba la stilul smuls prin organizatiile locale. De modificat Constitutia, 2/3 e greu de obtinut, insa la ce se-ntampla prin politichiile autohtone nu ar fi tocmai de mirare. Si da, unele organizatii pdliste din Ardeal sunt extrem de nefericite cu varianta actuala.

 3. T. Says:

  Prosti facuti gramada, ticalosi si disperati. Astea sunt categoriile principale de cetateni care populeaza gasca vopsita in portocaliu, care raspunde, cel putin trimestrul asta, la numele PD-L.

  Sigur ca exista si cativa (nu mai sunt foarte multi si oricum abia daca mai sunt tolerati de celelalte trei categorii) oameni normali. Acestia nu au insa altceva de spus, la ora actuala, decat: „da, sa traiti”.

  Daca amalgamul asta haotic e principalul partid de guvernare, va dati seama ca masinaria UDMR nu are absolut nici o problema sa impuna, sa negocieze sau sa strecoare, pur si simplu, printre articole de statut si lege, absolut tot ce sta pe agenda lor, de 20 de ani.

  Problema alternativei „independenti” la UDMR nu priveste catusi de putin problemele pe care le-ar avea, eventual, PDL cu agenda acestora, ci pur si simplu obtinerea unei pozitii tactice mai bune, in jocul de putere al crearii si mentinerii unei coalitii de guvernare. Adica al mentinerii celor 50 de oameni care contaeza cu adevarat cu gura la robinet. Punct.

  Restul sunt povesti, snoave si cimilituri. Dupa ei, potopul!

 4. Paralogistu Says:

  Strict matematic, pentru o majoritate absoluta PD-L + independenti ar mai fi nevoie de doar
  – 11 deputati (prezumand votul celor 18 reprez ai minoritatilor nationale ca fiind in favoarea puterii)
  – 6 senatori.

  Nici macar nu mi se pare mult. Urmeaza Congresul PNL, plus lansarea uniunii asteia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: