Promit

Ma pregatesc sa plec spre aeroport, ca sa revin in tara dupa o vizita de o saptamana in Japonia … Daca data trecuta am scris despre „piata de peste” (tsukiji), de data asta promit sa recidivez cu aspecte ale vietii zilnice la Tokio. Pe maine, deci …

Reclame

9 răspunsuri to “Promit”

 1. ion adrian Says:

  Ptr parlamentarul european dar si mai mult ptr psdist:

  Neavand un fir cu tema legii pensiilor dar considerand ca este foarte important ce am de spus postez aici ca fiind cel mai recent fir .

  Asadar:

  Faptul ca multe din HG date de dl Boc, tocmai ptr realizarea unei justitii sociale si reglementarea unor echilibre economice, au fost infirmate ca neconstitutionale sau poate chiar si nelegale, ma face sa cred ca din doua una: ori discutam despre incompetenta, ceea ce ptr mine este greu de crezut cu exceptia unui prim experiment unde sa presupun ca a jucat neatentia, graba, dar apoi nu mai era permis asa ceva, ori discutam despre simulare, adica venim cu dispozitii care ar reglementa mari inechitati cum sunt pensiile nesimtite etc, dar le realizam in forme atacabile usor, astfel ca sa pierdem acest meci, dand propagandistic impresia ca am facut tot ce se poate si ca, asta este, nu se mai poate face nimic, sau eventual repetam incercarea, facand din nou o eroare similara.
  Voi exemplifica acestea pe o speta importanta si mult discutata, respectiv cu actualul Proiect de lege privind sistemul unitar de pensii publice supus acum dezbaterii publice, fiind publicat pe situl ministerului muncii unde desigur ca voi posta deasemeni acest text :

  http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Proiecte%20legislative/280110Pr_lege_pensii_si_anexe.pdf

  In acest proiect la art 175 si 176, se prevede recalcularea pensiilor de la 174 e)-i) care sunt pensiile determinate cu legi speciale ptr judecatori, procurori si auxiliari, parlamentari si auxiliari, curtea de conturi, personal civil aeronautic navigant facand exceptie militarii si politistii, recalculare ce se va face cu o procedura ulterioara stabilita si care va dura trei luni, urmand apoi ca toti cei cu pensia recalculata sa primeasca noua pensie conform punctajelor ce ce li s-au recalculat .

  Legea inceraca astfel sa rezolve problema pensiilor nesimtite, adica cele date pe alt principiu(de ex al ultimelor salarii umflate deliberat din acest motiv) decat cel al contributivitatii, recalculandu-le exact dupa acest principiu.
  Unii spun ca nu este posibil dar va asigur ca este.

  La momentul publicarii legii, pensiile existente in plata se raporteaza la salariul mediu si se obtine astfel punctajul ce se acorda implicit prin actuala pensie celui cu pensie necontributiva, adica un punctaj ce permite pastrarea pensiei existente, dar doar in cele 3 luni, pana la recalcularea unui punctaj corect.

  EVIDENT ca acest punctaj va diferi de cel calculat ulterior dupa criteriul contributivitatii, desigur fiind de regula MAI MARE.
  Asadar dupa recalculare se va da cel obtinut din recalculare, deci mai putin.

  Acest lucru, dupa Marian Sarbu, fostul ministru al muncii si dupa multi altii, este neconstitutional si poate si nelegal.
  In acest sens dl Sarbu spune ca pensiile nu ar trebui recalculate sau diminuate, pentru ca ele reprezinta “un drept castigat in baza unei legi. In mod normal el trebuie pastrat”.
  Ce sustine Dl Sarbu, se bazeaza pe principiul neretroactivitatii legii civile noi statuat clar si neechivoc in Constitutie si Codul Civil :

  Constitutia dispune in art.15 (2) ca “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile”.
  Acest principiu, este consacrat si in Codul civil in art.1. “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva”.

  Are dreptate dl Sarbu ?
  Evident ca are, caci legea propusa produce efecte asupra unor pensii calculate cu o procedura legala in trecut schimband retroactiv ptr acestea modul de calculare si modificand defavorabil un drept castigat legal caci punctajul reprezinta exact forma materiala a dreptului de pensie.

  Nu se poate repara o eroare morala si de echitate, caci este evident o eroare si o nesimtire aprobarea unor legi speciale care sa aiba astfel de rezultate- dar ele au fost votate procedural corect nu au incalcat constitutia si au fos ca atare promulgate- cu o eroare constitutionala si prin incalcarea Codului civil .
  Un astfel de demers va cadea la prima bataie de vant si atunci ramane intrebarea : incompetenta sau teatru ieftin, simulare demagogica fara nici-o intentie reala de rezolvare .

  Exista solutii ca problema sa se rezolve corect adica si legal si eficient?
  EXISTA.

  Dar astept ca sa nu fiu, exclusivist, sa vad ce spun si altii si daca ei nu reactioneaza, din diverse motive lesne de intuit si explicitat, voi reveni.

 2. ion adrian Says:

  Nu am rezistat si l-am felicitat pe AN sper sa nu ma baneze:

  ion adrian spune: Comentariul tău e în așteptare.

  ianuarie 30, 2010 la 9:36 pm
  Bravos! Nu mai e secretul lui Polichinelle. Asa trebuie, cu transparenta maxima, cand se ridica ceata deasa 🙂

 3. T. Says:

  O-kaeri nasai, goshujin-san!

  Zbor placut!

 4. T. Says:

  Nu stiu daca e neaparat locul potrivit pentru aceasta discutie (la Corina Cretu ati incercat?) dar domnul Ion Adrian trateaza excelent si bine documentat (cel putin juridic vorbind) o problematica interesanta:

  1. Riscurile si lacunele practice/deficitul democratic al guvernarii prin ordonante.

  2. Doza infinita de populism pe care se bazeaza in exclusivitate guvernarea portocaliota, reprezentata in cazul de fata de „noua” legislatie privitoare la pensii.

  3. Tema pensiilor in sine.

  Toate trei ar trebui sa fie puncte in observatie pe agenda unui partid social democrat aflat in opozitie.

 5. ion adrian Says:

  Este locul, caci dl Pascu este unul din ideologii de forta ai tranzitiei spre socialismul cu fata umana , recunosc ca nu stiu daca a evoluat de la acel nivel, care i-ar fi putut deschide drumul spre cea de a treia cale, nu, nu cea laburist britanica. Cred ca papa IOAN PAUL al II -lea, avea o idee dar nu sunt lamurit si mai este un francez care se pare ca i se poate spune cald spre fierbinte.
  Iliescu a ramas incremenit in proiect si tot ce a facut pe drumul economiei capitaliste nu a facut din convingere.

 6. ion adrian Says:

  Erata: …mai este un francez caruia se pare …

 7. ion adrian Says:

  Ia uite de ce-i instare dl SOV:

  hxxx://wxx.exploziv-news.ro/ancheta/369-adevar-dureros.html

 8. T. Says:

  dupa ce v-ati exprimat clar si fara echivoc legat de problema la ordinea zilei, va asteptam sa va tineti promisiunea legata de Nihon-koku.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: