Craciun la Racsa (Oas)

In seara de Ajun, pe la 4:30 dupa masa, incepe o scurta slujba la biserica din varful dealului. Nu dureaza mult, cam vreo jumatate de ora si participa, de regula, doar cei apropiati de treburile bisericii. Slujba se incheie „oficial” cu un colind, cantat de toti cei prezenti, dupa care se pleaca impreuna spre casa parohiala, la „corindat-ul” adevarat … Ajunsi acolo, oamenii sunt invitati de preoteasa in casa si „omeniti” cu „porcarii” si, desigur, palinca! Prilej pentru toata lumea de a canta colinde traditionale, din acelea de care nu auzi la Ethno, sau Taraf (mai nou, impanate cu discursurile politice ale nu stiu cui …)?!

Cei care nu reusesc – din cauza „oboselii” provocate de intensa activitate de „corindat” din noaptea care urmeaza – sa ajunga la biserica in prima zi de Craciun, o fac a doua zi, cum am facut si eu. Slujba a fost, si de data aceasta mai scurta ca deobicei si s-a incheiat cu sarutatul Evangheliei, timp in care preotul, un fost canter profesionist de muzica populara, a cantat singur vreo 15 colinde superbe … Era un spectacol care merita sa fie impartasit: mai intai barbatii, apoi femeile, trec in sir indian prin fata Evangheliei, sarutand-o, dupa care se indreapta spre iesire prin fata notabilitatilor – primarul, consilierii etc – intre care eram si eu, oferindu-le mana lor cu un gest ferm, pornit de sus, din dreptul capului, insotit de un zambet larg si nelipsita intrebare – „cum sunteti?”.

Recunosc, este si un bun prilej de a „trece in revista” credinciosii, mai ales „credincioasele”, dintre care cate una, mai bine aranjata, il face pe primar, Toma Betea – care nu mai este atat de mult la curent cu tinerii, mai ales cu cei plecati la munca in Anglia (peste 1000 de racseni sunt numai la Londra, cu care exista legatura saptamanala de autobuz din Racsa?!) – sa se aplece spre urechea viceprimarului, Teo Balaj, si sa intrebe discret: „da’ asta a cui ii?” … Cand se termina sirul, noi, cei cativa care am stat pana la capat, inclusiv preotul – un om de toata isprava, iubit si ascultat de toti racsenii – iesim in tinda bisericii, unde doi oameni de asteapta sa inchinam fiecare cate un pahar de palinca si sa mancam un darab de prescura … Prilej pentru cateva glume, amintiri si urari. Dupa care, fiecare merge in treaba lui, care pe unde, ori acasa, sa primeasca „corindatorii”, ori la „corindat”, la altii acasa …

Este ca-i fain?

Reclame

2 răspunsuri to “Craciun la Racsa (Oas)”

  1. T. Says:

    Sa va fie spre binele sufletului si spre desfatare!

    Fain o fo’! Fain a fi si la anu’ si’n veac, cat o tine Domnul Dumnezaul nost’ pe osan pe pamant!

    Doamne ajuta!

  2. Ioan Mircea Pascu Says:

    Ma bucur ca un „osan” a citit ce am postat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: